A párkapcsoltok jól próbára tesznek mindenkit, cipeljük kapcsolatról kapcsolatra a gyerekkor emlékeit, tapasztalatait és a korábbi romantikus kapcsolatok élményeit. Végül ezek egy rendszerré állnak össze bennünk, ez alapján lehet valaki inkább gondoskodó vagy inkább követelőző karakter.

El kell ismernünk, hogy a párkapcsolatok formálnak minket, alakítanak, megsebeznek és megváltoztatnak. Ennek következtében, a korábbi tapasztalatokra alapozva válhatunk elvevőkké vagy adókká.

A kizsákmányolókat leginkább az jellemzi, hogy a társuktól azt várják, hogy betöltse a bennük lévő űrt, a másikban látják a kiteljesedés lehetőségét, a boldogságot és elvárják, hogy rengeteg figyelemmel forduljanak hozzájuk, sőt ha valami nem jól alakul a kapcsolatban, nem vállalnak felelősséget a történtekért, a másikat okolják a szenvedésükért.

Ezzel szemben azok, akik az odaadók táborát erősítik hajlamosak arra, hogy magukra vegyenek mindent, úgy érzik felelősek a párjuk boldogságáért és a szomorúságért egyaránt. Ahelyett, hogy a saját jólétükkel foglalkoznának, azt félresöpörve minden figyelmüket a társuk felé fordítják. Az odaadók általában azt gondolják, hogy ha eléggé szeretik a párjukat, akkor azt előbb vagy utóbb visszakapják.

Érdekes, hogy e két karakternek különös érzéke van az egymásra találáshoz. A kizsákmányolók általában messziről elkerülik a hozzájuk hasonlókat, míg az önfeláldozók sokszor a karakteres kizsákmányolóhoz vonzódnak.

Igazából mindkét karakternek meg kell tanulnia szeretnie és elfogadnia önmagát. Azok, akik önfeláldozók egy párkapcsolatban képesek ugyan erre, de amikor valakivel komolyabbra fordulnak a dolgok, akkor hajlamosak elhanyagolni magukat. A kizsákmányolók pedig igazából sosem szeretik magukat, a munkába, az evésbe menekülnek vagy más figyelemelterelő eszközökhöz nyúlnak.

A kizsákmányolók nem veszik észre, hogy elhanyagolják, elhagyják saját magukat és a boldogságot külső forrásból várják, amikor pedig ezt nem kapják meg, csalódnak. Az önfeláldozók azt gondolják, hogy önzők, ha nem a másikat, hanem magukat szeretik és tisztelik.

Kizsákmányolók és odaadók nem véletlenül gabalyodnak össze, hiszen rengeteg dolgot tanulhatnak egymástól, pont ez a nehéz helyzet, tele konfliktussal nyithatja meg nekik a fejlődés kapuját, úgyhogy menekülés helyett érdemes inkább kitartani.

Először vagy itt?
Csatlakozz hozzánk!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket!
Nemed:
Társkeresés megkezdése

A regisztrációval elfogadod az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.

VAGY
Regisztrálj Facebookkal!
A ctk.hu weboldalunk Sütiket és egyéb látogatáskövetési technológiákat használ, hogy javítsuk a böngészési élményt, valamint személyre szabott tartalmat és célzott hirdetéseket jeleníthessünk meg, és megérthessük honnan érkeznek és mit szeretnének látogatóink. További információk
További lehetőségek
Mindet elfogadom