Belépés tagoknak › Társkereső / Tanácsadás / Mi az a mindfullness és hogyan segíthet a társkeresésben?

Sokan biztos azt kérdezik most, hogy mi is az a mindfullness. Igazából ennek a kifejezésnek nincs pontos magyar megfelelője. De ha meg akarjuk ragadni a lényegét, akkor ezeken a szavakon keresztül tudjuk a legjobban megtenni: éber figyelem, tudatosság, éber jelenlét, éber tudat, tudatos figyelem, teljes odafigyelés.

Mi az a mindfullness és hogyan segíthet a társkeresésben?


Miért lehet hasznos a társkeresés során és a párkapcsolatban?


 A mindfullness egy olyan állapotot jelent, amikor teljesen a jelenben vagyunk, pillanatról- pillanatra éljük meg az életünket. Igazából ez a teljes jelenlét lenne a tudatos állapotunk, de a mindennapi rohanás és aggódás meggátol minket abban, hogy elérjük.


Egy párkapcsolatban a módszer lényege abban rejlik, hogy ilyen formában őszintén tudjuk értékelni és látni is a kapcsolatainkat, ami egyfajta elfogadást is jelent. Tehát az, aki tudatosan jelen tud lenni a pillanatban, tudja, hogy a jelen helyzetben a legjobb helyen van és meg tudja érteni például azt, hogy talán azért van még egyedül, mert meg kell tanulnia egy fontos dolgot a párkapcsolatba lépés előtt, vagy azért, mert az, akiért sóvárog, nem is illene hozzá… Keress egy nyugodt helyet, szánj a gondolkozásra pár nyugodt percet és meglátod, sokkal tisztábban fogsz látni társkeresés ügyében is.


Mit tegyél, hogy tudatosabban élhesd meg a kapcsolataidat?


A mindfullness nemcsak a párkapcsolatok minőségén javíthat, hanem abban is segíthet, hogy tisztázzuk a hozzánk közel állókkal való kapcsolatainkat, vagy akár azokat a viszonyokat is átértékeljük, amiknek eddig nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget. Rajzolj egy kört, képzeld el, hogy te állsz a közepében és írd bele azoknak az embereknek a nevét, akik a legközelebb állnak hozzád. Egyesével gondold át, hogy milyen viszony fűz hozzájuk, mit jelentenek neked ezek az emberek. Majd újra rajzolj egy kört, ezúttal az előzőnél nagyobbat, ide kerülnek azok az emberek, akikhez lazább kapcsolat fűz, gondold át azt is, hogy ők miért fontosak neked.
Lehet, hogy olyan emberek is szerepelni fognak a listádon, akikkel már régen megszakadt a kapcsolatod. Ebben az esetben gondolkozz el azon, hogy vajon miért írtad fel őket, talán szeretnél velük újra találkozni? Mit kérdeznél tőlük, ha újra felvennétek egymással a kapcsolatot? Egyáltalán: miért szakadt meg a kapcsolat?


Ha már párkapcsolatban élsz


Azok, akik már megtalálták a másik felüket, számtalan nehézséget el tudnak kerülni, ha olyannak látják a szerelmüket, amilyen valójában. Sajnos, sokszor a szerelem elvakít minket és emiatt beleképzelünk a másikba olyan dolgokat is, amik valójában nincsenek is meg benne. A konfliktusok elkerülésében hasznos lehet a mindfullness, ha a fenti gyakorlathoz hasonlóan végiggondolod, hogy a párodhoz milyen érzelmek fűznek, akkor megláthatod, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek valóban a személyisége részét képezik, így teljes valójában tudod elfogadni őt olyannak amilyen.


A veszekedéseknek is vége lehet


Ha tudatosan a jelenben vagy és már közelebbről megismerkedtél a mindfullness gyakorlataival, akkor megfigyelheted, hogy sokkal nyugodtabban tudod kezelni a konfliktusokat is. Ha veled is előfordult már, hogy a vita hevében olyat mondtál, amit később megbántál és még bocsánatot sem tudtál kérni a viselkedésedért, akkor tudod, hogy miről beszélünk.
A mindfullness abban segít, hogy átlássuk az érzelmeinket, lássuk, hogy mit miért mondunk vagy éppen miért cselekszünk úgy, ahogy cselekszünk. Ez pedig megmutatja az utat a társkeresőknek és a párkapcsolatban élőknek egyaránt.

Először vagy itt?
Csatlakozz hozzánk!

Kérjük töltsd ki az alábbi mezőket!
Nemed:
Társkeresés megkezdése

A regisztrációval elfogadod az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.

VAGY
Regisztrálj Facebookkal!
A ctk.hu weboldalunk Sütiket és egyéb látogatáskövetési technológiákat használ, hogy javítsuk a böngészési élményt, valamint személyre szabott tartalmat és célzott hirdetéseket jeleníthessünk meg, és megérthessük honnan érkeznek és mit szeretnének látogatóink. További információk
További lehetőségek
Mindet elfogadom