Hiszel a nyitott kapcsolatokban?

Poligámia, nyitott kapcsolat vagy anti-monogámia, akárhogy is hívjuk nem egyszerű kérdés és még nehezebb beszélni róla a partnereddel.

Poligámia, nyitott kapcsolat vagy anti-monogámia, akárhogy is hívjuk nem egyszerű kérdés és még nehezebb beszélni róla a partnereddel... Hol van a hűség helye manapság?

Hiszel a nyitott kapcsolatokban?


A monogámiát egyfajta kényszerként fogjuk fel, kötöttségként éljük meg, pedig, ha másik nézőpontból vizsgáljuk a kérdést, akkor úgy is lehet látni, hogy egy választás eredménye. Nem azért nem vagy mással, mert nem tehetnéd meg, hanem azért, mert ráébredsz, hogy nincs szükséged másra és azért mert tudod, hogy hiába lennél mással, vannak olyan problémák, amik minden kapcsolatban felmerülnek.

Így látja ezt Dr. Almási Kitti is, aki könyvet is írt a hűség, hűtlenség kérdésköréről: “A szexuális tartalmak, amik a kilencvenes években minket is elárasztottak, fellazították a határokat. Mintha az évszázadokig lefojtott ösztönök társadalmi méretekben törnének most elő, pillanatonként rengeteg olyan inger ér, ami a hűtlenség, a poligámia felé sodor bennünket. Ilyen közegben a hűség pozitív értelmezést nyer: önként vállalt elkötelezettséggé válik, ami valódi szereteten, ragaszkodáson alapul, és nem közösségi norma vagy az aktuális partner kényszeríti ki.


A mai világban megsokasodtak az ingerek: az emberek állandóan ajánlatokat tesznek egymásnak, a közösségi portálokon ismeretlenek ráírnak egymásra, a nap huszonnégy órájában azt érzékeljük, hogy meglévő kapcsolatunknak számtalan alternatívája lenne. Viszont megtapasztalni annak az örömét, amikor nem kell hazudoznom, és valóban megbízhatok a másikban, akivel tényleg egy csapatot alkotunk, ez olyan tiszta dolog a mai világban, amibe öröm naponta hazatérni. Ez a fajta összetartozás ma ritka kincsnek számít, mert ilyenkor nem azért hűséges valaki, mert iszonyúan összeszorítja a fogát, vagy mert fél a másik haragjától, hanem mert senki sem tud számára olyan fontos lenni, mint a párja.”

Először vagy itt?
Csatlakozz hozzánk!

Regisztrálj Facebookkal!

Az ismerőseid nem látják, és soha nem posztolunk a nevedben!

vagy töltsd ki az alábbi mezőket:
Nemed:
Regisztrálj

A regisztrációval elfogadod az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat.